Av Kim Weinefelt, Bergsala

Tobias Öien korades till Svensk Mästare i Nintendo 2001! Läs mer om tävlingen, se bilderna från slagfältet och jämför finalisternas resultat med dina egna.

Under hösten har Club Nintendo åkt från Helsingborg i söder till Luleå i norr och utsett 28 finalister i de Svenska Mästerskapen i Nintendo. Den 8 december lämnade 27 av dessa finalister handkontrollerna hemma och begav sig till köpcentrumet Nordstan i Göteborg. Denna dag skulle Sveriges bästa Nintendo-spelare 2001 utropas.


Nintendo handlar bara om att ha roligt, men finalisterna som samlats i Göteborg hade nog annat än nöjen att tänka på den här dagen. Allvaret började redan klockan 09.00 på ett hotell i närheten av Nordstan, då Club Nintendo hälsade alla välkomna och informerade om reglerna för finalspelet. Därefter bar det av till spelplatsen, där åtta stora TV-apparater hade riggats upp tillsammans med två läktare. Ca 100 000 personer befann sig i området under dagen och det var oavbrutet fullt med folk runt tävlingsytan. Klockan 13.00 var träningen slut och det alla väntat på satte igång. SM-finalen delades upp i olika omgångar där finalisterna med de bästa resultaten gick vidare till nästa nivå.

Omgång 1: 1080 Snowboarding (N64) och Wave Race: Blue Storm (GCN)
Alla 27 finalister började med Nintendo 64-spelet 1080 Snowboarding. Banan som skulle åkas så snabbt som möjligt var Crystal Peak. Detta är en inte alltför svår bana, men som alla digitala brädåkare vet gör de små marginalerna sig gällande i det här spelet. Minsta fellutning av brädan kan betyda en vurpa och förlorade tiondelar. Tiderna i 1080 Snowboarding slogs ihop med tiderna som finalisterna presterade på banan Lost Temple Lagoon i Wave Race: Blue Storm. De 16 bästa totaltiderna gick vidare till omgång 2.

Omgång 2: Excitebike 64 (N64)
I den andra omgången väntade ytterligare ett racingspel – motocrosspelet Excitebike 64. Endast hälften av de 16 kvarvarande finalisterna skulle avancera vidare, så här gällde det verkligen att hitta en bra balans mellan snabb men ändå säker körning. Den som lyckades bäst med detta var förra årets SM-vinnare Jan-Erik Spångberg från Växjö, som körde de tre varven på banan Houston TX i stort sett perfekt. Tobias Öien och fjolårstvåan Joakim Akterhall var de två sista som klarade sig vidare till kvartsfinalen.

Kvartsfinal: Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader (GCN)
För att inte enbart mäta finalisternas förmågor i racingspel valde Club Nintendo att avgöra kvartsfinalen med ett actionspel – Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader. Eftersom det här Nintendo GameCube-spelet är gjort för endast en spelare var det andra regler som gällde – klara banan Death Star Attack så fort som bara möjligt. Detta innebar att först skjuta ned samtliga av banans torn, eliminera tillräckligt många Tie-fighters, flyga genom de trånga korridorerna i Death Star utan att krascha och slutligen avfyra en missil som sprängde alltsammans i atomer. Det visade sig att ”The Force” var mest närvarande i Tobias Öien, som hade den snabbaste tiden. Även Tobias Lundmark, Jan-Erik Spångberg och Joakim Akterhall sprängde triumferande dödsstjärnan och flög vidare till semifinalen.

Semifinal: Super Monkey Ball (GCN)
Endast fyra av de 27 finalisterna återstod och för första samt sista gången i SM-finalen användes ett spelalternativ för fyra deltagare samtidigt. Spelet var Super Monkey Ball, spelalternativet Monkey Fight och banan Jungle Square. Den som först lyckades boxa till sig flest poäng i tre delmatcher var Tobias Öien, som kunde vänta in finalen och se vem motståndaren skulle bli. Tobias Lundmark var först till två delvinster och således bara en seger ifrån en finalplats. Regeln ”Det är inte avgjort förrän den sista apan är utslagen” gällde emellertid i högsta grad i Super Monkey Ball – Joakim Akterhall vände på steken och blev först med att ta hem tre delsegrar och därmed en plats i finalen mot Tobias Öien.

Match om tredje pris: 1080 Snowboarding (N64)
De från semifinalen ”utboxade” Jan-Erik Spångberg och Tobias Lundmark hade inte spelat klart riktigt ännu – innan hemresan gjorde de upp om tredjeplatsen och 3 000 kronor att handla Nintendo-produkter för. Tobias visade sig vara vassast på snön och tog hem segern i 1080 Snowboarding.

Final: 1080 Snowboarding (N64)
”Grand Finale” i SM-finalen avgjordes i bäst av tre lopp. Precis som i matchen om tredje pris var det banorna Mountain Village, Dragon Cave och Deadly Fall som stod på programmet. Första loppet var mycket jämnt, men Tobias Öien valde den bästa vägen och tog hem segern. Joakim Akterhall var nu tvungen att ta två segrar i rad, en svår men icke omöjlig uppgift. Loppet på Dragon Cave-banan kunde inte ha blivit jämnare. Tobias höll ledningen i större delen av loppet men efter en suverän slutspurt av Joakim låg de båda sida vid sida över mållinjen. Det var så jämnt att många i publiken trodde att Joakim vunnit, men när texten ”Winner” dök upp på Tobias skärm var saken klar – Sveriges bästa Nintendo-spelare 2001 heter Tobias Öien!

Direkt efter finalen följde prisutdelningen. Joakim Akterhall, som för andra året i rad missat förstaplasten med en hårsmån, tilldelades precis som trean Tobias Lundmark en plakett med 1080 Snowboarding-kassetten på samt blommor och applåder. Joakim vann även en check värd 5 000 kronor att handla Nintendo-produkter för, redan nu stod det klart att dessa skulle användas till Nintendo GameCube under 2002.

Segern gick alltså till Tobias Öien, en 14-årig Club Nintendo-medlem från Partille. Tobias plockade hem ett komplett hemmabiosystem samt ett Nintendo GameCube till ett värde av ca 30 000 kronor. Med check, blommor och en plakett med en guldfärgad Nintendo 64-handkontroll på i händerna fick Tobias frågan hur det kändes efter finalvinsten. Svaret blev kort men talande och får även gälla som en blygsam sammanfattning för hela Svenska Mästerskapen i Nintendo 2001: ”bra”.